Keresés

2021. augusztus 31.

Kifejlesztették a világ első szénmentes acélját

Az SSAB nevű svéd acélgyártó cég létrehozta az első fosszilis anyagoktól mentes acélt – olvasható az Gizmodo magazin riportjában. A speciális acélt a Volvo számára értékesítették tesztelés céljából, amely ha sikeresen végződik, akkor 2026-ban már alkalmazhatják a szénmentes ötvözetet.

Martin Lindqvist, az SSAB ügyvezető igazgatója elmondta, korszakalkotó vívmányról van szó, amellyel új dimenziók kapui nyílhatnak meg az iparág előtt, hiszen a jövőben olyan acélt gyárthatnak le, amely segítségével zöldebbé tehetik a teljes szektort.

Kétség sem férhet ahhoz, hogy az acél gyártása környezetvédelmi szempontból az egyik legkörülményesebb folyamat, hiszen a termelés a globális széndioxid-emisszió 7-9 százalékáért felelős.

Mindezek alapján logikus döntés átállni a szénmentes változatra, ugyanis ezzel jelentősen csökkenthető a terheltség, így enyhíteni lehet a károsgáz-kibocsátás mértékén, minimalizálva ezzel az üvegházhatással járó kockázatokat.

Acél előállításához nem kell más, mint vasérc és szén – a vastartalmú ércet hatalmas kemencékben felolvasztják, majd kokszot adagolnak hozzá, ami magas széntartalmának köszönhetően megerősíti a végtermék szerkezetét. Egy újabb folyamatot követően a vasat ismét felolvasztják, oxigént fújnak keresztül rajta, és máris kész az acél.

A SSAB a kokszot hidrogénnel helyettesíti, amit megújuló energiaforrásból származó elektromos árammal hoznak létre. A technológia jelenleg a Volvo kezében van, és már csak néhány év kell ahhoz, hogy megvizsgálják, rejlik-e potenciál benne, illetve kifizetődő-e piaci szinteken is.

forrás: liner.hu