Keresés

2023. augusztus 08.

A továbbra is fennálló bizonytalanság miatt romlanak a 2023-as kilátások, de 2024-ben erőteljesebb fellendülés várható

„Az európai acélipar már hosszú ideje számos kihívással szembesül, kezdve a pandémiától, az energiaválságon át az egyéb állandósult zavaró tényezőkig. Ugyanakkor az Unió kritikus fordulóponthoz érkezett, ami a dekarbonizációs, körkörös gazdasági és stratégiai autonómia céljait illeti, amelyekben az acél kulcsszerepet játszik. Az európai zöldacél támogatása ebből kifolyólag döntő fontosságú a megújulók, a hidrogén alapú és a tiszta technológiák elterjedésének elősegítésében az Unión belül” – közölte Axel Eggert, az Európai Acélipari Szövetség (EUROFER) igazgatója.

 

Uniós acélpiaci körkép

2023 első negyedévében a látszólagos acélfelhasználás 34,5 millió tonnás mennyiséggel továbbra is csökkenő tendenciát mutatott (-11,7%). Noha ez javulást jelent 2022 utolsó negyedévéhez képest (-19,3%), a legfrissebb adatok még mindig alulteljesítést mutatnak a 2021-2022 közötti időszakhoz viszonyítva. Ennek eredményeként a látszólagos acélfelhasználás 2023 egészét tekintve tovább csökkent (-1%-ról -3%-ra). Ugyanakkor 2024-ben erőteljesebb fellendülés várható (+6,2%), amennyiben megvalósulnak a acélkeresletet támogató pozitív feltételek. A látszólagos acélfelhasználás javulása 2023 harmadik negyedéve előtt nem várható.

A belföldi kiszállítás szintén lefelé ívelő pályán mozgott, visszaesést produkálva az első negyedévében is (-6,2%), immár negyedik egymást követő alkalommal, bár az előző időszakhoz képest kisebb mértékben (-15,1%). A kereslet romlásával párhuzamosan az importot is újabb meredek zuhanás jellemezte (-28%, a korábbi -33% után). A látszólagos felhasználáson kívül azonban az import továbbra is jelentősen magas részarányt mutat (22%).

 

Acélfelhasználó ágazatok az Unióban

Fennálló kihívásokkal teli körülmények ellenére az acélfelhasználó ágazatok 2023 első negyedévében  tovább növekedtek (+3,7%), elsősorban az autóipar, a gépipar és a szállítási szektor várakozásokat felülmúló  teljesítményének köszönhetően, ami ellensúlyozta a háztartási gépek, csövek és fémáruk visszafogott kibocsátását. Az építőipar, mint az acélfelhasználó ágazatok ellenálló képességének egyik fő tényezője, 2020 után először mutatott lassulást, minimális növekedést (+0,1%). Az ágazatban 2023-ban recesszió várható a lakásépítési alágazat visszaesése miatt, ami a keresletet befolyásoló kamatemelésből adódik.

Mindez összességében mérsékelt növekedést fog eredményezni az acélfelhasználó ágazatokban 2023-ban (+1,3%) az előző évihez képest (+3,1%). Ez a korábbi becslésnél (+0,3%) pozitívabb előrejelzés. 2024-ben a várakozások szerint ismét lassulni fog a növekedés (+0,4%), elsősorban az autóipar valószínűsíthető visszaesése miatt.

 

Forrás: eurofer.eu