Keresés

2023. december 19.

A Porsche a tervek szerint 2026-tól a H2 Green Steel-től származó acélt használja a gépjárműveiben

A Porsche AG alacsony CO2-kibocsátású acél beszerzésről írt alá megállapodást a H2 Green Steel svéd ipari startuppal. A cél a járművek károsanyag-kibocsátási egyensúlyának javítása zöld acél felhasználásával.

 

A H2 Green Steel 2025 végétől a svédországi Bodenben megújuló forrásból származó villamos energia felhasználásával tervez acélt gyártani. 2026-tól a Porsche és a közvetlen beszállítói közel zéró kibocsátású acélt fognak vásárolni a vállalattól. Ez a megállapodás a második a H2 Green Steel és a Volkswagen-csoport között, miután a Scania már 2023-ban hasonló bejelentést tett.

Az alapanyag karbon lábnyoma az egyik legalacsonyabb lesz a világon, mivel A H2 Green Steel innovatív gyártási folyamata megújuló energiaforrásokból származó villamos energiára és hidrogénre támaszkodik. A H2 Green Steel szerint technológiájuk akár 95 százalékkal alacsonyabb CO2-kibocsátást eredményez az acélgyártás során, mint a hagyományos nagyolvasztós nyersvas előállításon alapuló oxigén-konverteres eljárás. A Svédországban előállított alacsony károsanyag-kibocsátású acélból évente a tervek szerint legalább 35.000 tonnát fognak felhasználni a járművek sorozatgyártására. Összehasonlításképpen érdemes megemlíteni, hogy 2022-ben összesen 220.000 tonna acélt építettek be a Porsche gépkocsikba.

„A Porsche azon dolgozik, hogy 2030-ra a teljes értéklánca karbonsemlegessé váljon. A H2 Green Steel acéljával az a célunk, hogy tovább csökkentsük e nélkülözhetetlen alapanyag által okozott CO2-kibocsátást. A zöld acél kulcsszerepet játszik a fenntarthatósági stratégiánkban” – jegyzi meg Barbara Frenkel a Porsche AG beszerzésért felelős igazgatósági tagja.

Az elmúlt években csökkent az acél aránya a Porsche járműveiben, mivel a gyártó egyre inkább az alumíniumra támaszkodik a könnyűszerkezetes konstrukciók terén. Az acél azonban továbbra is az egyik kulcselem a sportautó építésben elsősorban kiváló mechanikai tulajdonságainak köszönhetően. „Az felhasznált energia és az anyagok előállítása teszi ki a szén-dioxid kibocsátás jelentős részét az ellátási láncban. Éppen ezért a dekarbonizációs törekvéseink részeként szeretnénk növelni az újrahasznosított anyagok és a megújuló forrásból származó villamos energia felhasználását a közvetlen beszállítók termelési folyamataiban” – kommentálja Barbara Frenkel.

„Kevés olyan ikonikus márka létezik, mint a Porsche. A név egyet jelent a prémium minőségű termékekkel. Ez egyben egy olyan vállalat is, amely aktívan tesz a fenntartható jövőért és egyértelmű elvárásai vannak azzal kapcsolatban, hogy az ellátási lánc hogyan járul hozzá ehhez. Az, hogy a Porsche közel zéró károsanyag-kibocsátású acélra adott le megrendelést igazi lökést jelent a cégünknek, de a teljes acélipar átalakulásának is, melyet jelentős mértékben az autóipari kereslet vezérel” – mondja Henrik Henriksson a H2 Green Steel vezérigazgatója.

forrás: https://www.h2greensteel.com